luni, 26 martie 2012

Tort de mere de post

Ma gandeam eu oare pot sa fac tort de mere de post, oare iese? Cam asa m-am gandit vreo doua zile pana am pus in practica. Ma apuc eu de treaba si zic ce o iesi, o iesi, eu incerc. Sincer nu ma asteptam sa iese asa delicios. Deci a iesit si chiar vi-l recomand.

Ingrediente:
  •  11 mere potrivite
  • 1 cana lapte de soia
  • 3 sferturi cana de zahar
  • 1/2 cana de ulei
  • coaja rasa de la o portocala
  • 1 praf de copt
  • 1 esenta vanilie
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • circa 1 cana si un sfert cu faina
  • 5 linguri zahar pentru caramel + 1 lingura zahar pentru presurat deasupra
  • 1 lingura margarina
  • 1 plic zahar vanilat
  • gem de capsuni

Mod de preparare:
Merele le spalam si le decojim.
Cu un cutit mic sau cu o ustensila speciala, scoatem cotorul.
Intr-o cratita punem 5 linguri de zahar la caramelizat.
Intindem caramelul bine si pe peretii cratitei.
Il lasam sa se racoreasca apoi punem merele.
In fiecare gaura de mar punem cate o lingura de gem.
Deasupra presaram zaharul vanilat, o lingura de zahar si punem cate o bucatica de margarina pe fiecare scobitura.
Dam cratita in cuptorul incins pentru 25 de minute.
Intr-un bol amestecam laptele de soia cu zaharul pana ce, acesta din urma, se topeste.
Incorporam uleiul, vanilia, zeama de lamaie si coaja rasa de portocala.
La urma punem praful de copt si faina si amestecam bine sa nu se faca cocoloase.
Dupa ce merele s-au inmuiat cam pe jumatate, dupa cele 25 de minute, scoatem cratita, punem compozitia de blat si bagam iar in cuptor.
Lasam in cuptor tortul pana blatul este bine copt, in jur de 40 de minute, dar faceti testul cu scobitoarea.
Il scoateti si incercati de fierbinte sa il rasturnati pe un platou ca altfel e posibil sa se lipeasca de la gem.
Il lasam sa se racoreasca apoi servim.
Puteti sa il imbracati in frisca vegetala, noi l-am preferat asa.

Orez cu muschi de porc

Ingrediente:
  • 700 gr muschi de porc(fara grasime si fara os)
  • 1 cana orez(sau mai putin.cum doriti)
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 1 rosie mare
  • jumatate ardei galben
  • patrunjel verde
  • sare
  • piper
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingura pasta de tomate
  • 1 lingura pasta de gogosari
Mod de preparare:
Luam bucata de carne si o spalam bine.
O stergem cu un servet de bucatarie si o taiem bucatele potrivite.
Ceapa o curatam si o tocam maruntel.
Morcovul il curatam,il spalam si il taiem rondele.
Rosia o curatam de pielita si o taiem cubulete.
Ardeiul il taiem bucatele.
Intr-o oala (nu foarte mare)punem uleiul la incins.
Adaugam carnea si o rumenim foarte putin pe ambele parti,de fapt pana se albeste putin si nu mai este rosiatica ,apoi punem cam 3 cani de apa.
Cand incepe sa fiarba spumam putin carnea,apoi adaugam toate legumele.
Acoperim oala si lasam carnea impreuna cu legumele sa fiarba ,pana ce ,carnea,este mai bine de jumatate fiarta,dar la foc potrivit.
Spalam orezul in 2,3 ape.
Dupa ce carnea a fiert suficient ,punem orezul .
Condimentam cu sare si piper dupa gust si invartim pentru a nu se prinde de oala(daca mai este nevoie de apa mai puneti,dar sa fie fierbinte obligatoriu).
Spre final punem pasta de tomate si pasta de gogosari si mai dam doar 2-3 clocote.
Il puteti scade de tot sau se poate lasa mai zemos,aici dupa preferinta.
Stingem aragazul si presaram deasupra mancarii patrunjel verde tocat si acoperim cu capacul pentru a-si lua aroma.
Pofta buna!!!!

Suc de rosii

Ingrediente:
  • 12 kg rosii
  • 2 linguri rase sare mare
  • piper macinat (sau boabe)
  • 4-5 foi de dafin
  • circa 1 canita mica de ulei
  • frunze de telina, busuioc, marar sau alte plante aromatice (optional)
Mod de preparare:
Spalam bine rosiile.
Intr-o oala punem apa la fiert.
Cand aceasta da in clocot, punem rosiile si le lasam cam 1 minut sa fiarba.
Le scoatem cu o paleta, intr-un bol si le lasam sa se rocoreasca, cat sa le suportam in maini.
Le decojim pielita, le scoatem cotorul, apoi le dam in blender, pana obtinem o pasta. Le puteti trece si prin masina de separat seminte.
Intr-o cratita mai groasa, de preferat de tuci, punem uleiul.
Adaugam rosiile pasate si fierbem sucul la foc potrivit.
Dupa circa 20 de minute, presaram sare, piper si foile de dafin rupte bucatele.



Lasam pe foc sucul de rosii pana capata o consistenta grosuta. Eu il fac dupa ochi, dupa cum imi place.
Spalam niste sticle cu apa fierbinte si le lasam la scurs.
Cand este gata sucul de rosii, inchidem aragazul si il punem fierbinte in sticle. Strangem bine capacele.
Le infasuram intr-o patura si le lasam asa peste noapte.
A 2 a zi le ducem la loc racoros.
PS: Acest suc de rosii il puteti pregati simplu sau cu ierburi aromatice, depinde doar de gustul vostru.