duminică, 8 aprilie 2012

Pulpe cu cartofi si gogosar la cuptor

Ingrediente:
  • 4 pulpe de pui
  • 1 gogosar
  • 3-4 cartofi
  • 5-6 ciupercute (astea sunt optional)
  • 5 catei de usturoi
  • sare
  • piper
  • busuioc
  • 2-3 linguri pasta de tomate
  • 1 lingura pasta de gogosari
  • patrunjel verde
  • 2 linguri ulei
  • 1 canita mica de vin rosu
Mod de preparare:
Spalam pulpitele de pui.
Le stergem cu un servet de bucatarie de surplusul de apa, apoi le taiem in doua.
Gogosarul il curatam de seminte si il taiem cubulete.
Cartofii ii curatam, ii spalam si ii taiem in 4-6 bucati (depinde cat sunt de mari).
Spalam si ciupercutele si le taiem in 2 sau in 4 bucati. Curatam usturoiul si il taiem feliute.
Luam o tava si o ungem cu ulei.
Asezam pulpele in ea si le condimentam cu sare,piper si busuioc.
Punem gogosarul taiat. Pe deasupra asezam bucatile de cartofi (pe care ii presaram cu sare) si ciupercutele.
Pasta de tomate o amestecam cu pasta de gogosari si cu vinul (mai punem cateva linguri de apa daca este prea groasa pasta) si o turnam in tava, peste toate ingredientele.

O acoperim cu staniol, pe care il gaurim cu o furculita, din loc in loc.
Incingem cuptorul.
Bagam tava in cuptor si o lasam acolo pana pulpele sunt bine facute.
Ultimele 10 minute descoperim tava si lasam sa se rumeneasca putin puiul.
Cand este gata scoatem tava si presaram patrunjel verde, tocat marunt.
Asezam pe o farfurie o portie si servim!!!
Sa aveti pofta!!!

Sirop de catina

Ingrediente:
  • 1 litru de catina macinata
  • 1 kg zahar
Mod de preparare:
Se culeg bobitele de catina.
Se spala sub jetul de apa si se pun intr-o sita la scurs.
Cand s-au uscat bine se dau prin masina de tocat sau prin blender.
Siropul rezultat prin macinare il trecem printr-un tifon sau printr-o sita foarte fina.
Ceea ce rezulta punem intr-un bol.
Deasupra turnam zaharul (la 1 litru sirop punem 1 kg de zahar).
Amestecam in bol mai des pana zaharul se topeste.
Cand acesta s-a topit de tot, punem siropul in sticlute (de plastic sau de sticla, dar bine spalate inainte si scurse de apa) si il inchidem ermetic.
Dam siropul la loc cat mai rece.
Se pastreaza foarte bine daca este tinut la loc racoros .
Cand doriti sa beti din el, agitati putin sticla!
Puteti sa il serviti simplu (2-3 lingurite pe zi) sau se poate pune in ceai sau apa!!!!

Prajitura inteligenta

Ingrediente:
  • 7 oua
  • 1 litru lapte
  • 1 cana zahar
  • 200 gr unt
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 esenta mica de vanilie
  • 10 linguri cu varf cu faina
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • zahar pudra
Mod de preparare:
Fierbem laptele si il lasam sa se raceasca.
Untul impreuna cu zaharul si 5 linguri din laptele racit se pun pe foc, intr-o cratita, pana se topeste zaharul.
Dupa ce acesta s-a topit, dam acest amestec la loc racoros.
Cand acesta s-a racorit adaugam galbenusurile, unul cate unul .
Punem si restul de lapte si amestecam bine toate ingredientele.
Se adauga zaharul vanilat, esenta, praful de sare, coaja de lamaie rasa si faina in ploaie, pe care o incorporam cu telul.
Mixam albusurile spuma si le incorporam in compozitia de mai sus, usor, cu o lingura. Omogenizam.
Ungem o tava dreptunghiulara cu margarina.
Turnam in ea acest amestec si dam in cuptorul incins circa 45 de minute, pana prinde o culoare aurie.

 
Cand e gata scoatem prajitura la racorit, apoi o taiem, o pudram cu zahar si servim!!!
Sa aveti pofta!!!!

Ciuperci umplute cu piept de pui si gogosar

Ingrediente:
  • 4 ciuperci mari
  • 2 bucatele piept de pui
  • 4 feliute gogosar
  • 2 felii de cascaval
  • 1 lingura unt + pentru uns tava
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
Spalam pieptul de pui.
Il batem putin cu ciocanul pentru snitele.
Il condimentam cu sare si piper,apoi il punem pe grill .
Il lasam cam 3-4 minute pe o parte si 3-4 minute pe cealalta parte.
Cand e gata il punem pe o farfurie si il lasam putin sa se racoreasca,nu foarte mult.
Ciupercile le spalam ,le decojim si le scoatem tulpina.
Ungem o tava ,nu foarte mare, cu putin unt.
Punem ciupercile in tava si le saram putin.
Taiem pieptul de pui bucatele.
Gogosarul il taiem cubulete mici si il amestecam cu pieptul de pui.
Feliile de cascaval le taiem in 4 bucati fiecare.
Punem cate o bucatica de cascaval in fiecare ciuperca.

Peste punem umplutura cu pui.

Apoi taiem cate o bucatica de unt pe fiecare ciuperca,si deasupra iar o bucatica de cascaval.

Punem si tulpinile langa ciuperci si dam tava in cuptorul incins.
Le lasam la o temperatura potrivita cam 25-30 de minute,apoi le scoatem si servim.
Pofta buna!!!

Pulpe de pui cu rosii si marar

Ingrediente:
  • 3 pulpe de pui
  • 7 rosii mari de gradina
  • 1 ceapa
  • jumatate ardei kapia
  • marar verde
  • 4 catei usturoi
  • sare
  • piper
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingura pasta de rosii cu telina de casa
Mod de preparare:
Luam pulpitele de pui si le parlim putin pe flacara aragazului de puf.
Le spalam cu apa calda si le taiem in doua.
Le tamponam cu niste servete de bucatarie de surplusul de apa.
Intr-o cratita punem uleiul la incins.
Punem bucatile de pui si le rumenim foarte putin, cate 1 minute pe fiecare parte.
Adaugam 2-3 cani de apa si lasam sa inceapa sa fiarba pana face spuma, pe care o indepartam.
Tocam ceapa curatata maruntel.
Rosiile le decojim si le taiem bucatele, dar nu foarte mici.
Ardeiul kapia il spalam, ii scoatem semintele si il taiem cubulete.
Dupa ce am indepartat spuma si a inceput sa fiarba punem ceapa si ardeiul kapia.
Lasam la foc potrivit, acoperit cu un capac.
Dupa 10 minute punem si rosiile .
Usturoiul il curatam si il pisam.
Cand carnea este bine patrunsa si aveti si consistenta sosului dorita (daca vi se pare prea putina zeama si ca ramane putin sos, mai adaugati putina apa fierbinte), condimentam cu sare si piper dupa gust, punem si pasta de rosii.
Amestecam in oala pentru a se condimenta mancarea.
La urma adaugam usturoiul si invartim in oala, apoi inchidem ochiul aragazului.
Deasupra presaram marar verde tocat si acoperim 10 minute puiul cu capacul.
Noi am servit alaturi de putin piure si a mers de minune!!!!

Iutata (Salata de ardei iuti)

Ingrediente:
  • 1/2 kg ardei iuti (de toate culorile)
  • 5 legaturi marar
  • 4 cepe potrivite
  • 1 ceasca zahar (nu cana mare de 250 dar nici mica, mica de cafea, ci una intre ele ca marime)
  • 2 cesti otet
  • 1/2 lingura sare mare
Mod de preparare:
Ardeii ii spalam bine.
Le scoatem cotorul, (dar nu ii taiem pe jumatate, ci ii lasam intregi, doar la capat umblam) si nu indepartam  semintele toate, doar cele de langa cotor.
Ii taiem rondele subtirele.
Mararul il spalam si il scuturam de apa.
Indepartam cozile si il tocam marunt.
Ceapa o curatam, o spalam, o taiem bucatele micute.
Intr-un vas amestecam otetul cu zaharul si sarea.
Invartim bine pentru a se topi putin zaharul, dar nu de tot.
Peste acest amestec, punem toate legumele taiate si le lasam in acel vas 2-3 ore, timp in care mai invartim in salata.
Spalam borcanele cu apa calda si le lasam cu gura in jos la scurs.
Punem amestecul cu tot cu zeama in borcane, apoi le infiletam bine.
Le punem la rece.
Eu le pastrez in frigider de obicei, ca ies cam 4 borcanele si jumatate de 370 ml.
Este un amestec foarte gustos, numai bun de servin cu ciorbe, tocanite, pilaf si orice mai doriti voi.
Il puteti folosi chiar si in prepararea mancarurilor, daca va place mancarea usor picanta.