sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Cozonac fraged cu nuca

Mi-a placut mult consistenta aluatului de la placinta rulata cu mere si am zis sa incerc sa fac si cozonac cu acea reteta, doar putin am modificat-o.Asa ca am pus in practica.Rezultatul.....un cozonac delicios, cu multa umplutura si aromat.Va invit la o feliuta pe toti.

Ingrediente:
Aluat:
  • 650 gr faina
  • 1 cana lapte
  • 100 gr unt
  • 2 linguri untura
  • 2 oua
  • 4 linguri zahar
  • 30 gr drojdie
  • 1 praf de sare
  • 2 linguri coaja rasa de portocala
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
Umplutura:
  • 1 castron plin cu nuca macinata
  • 4-5 linguri zahar
  • 1 lingura cu varf cacao
  • lapte
  • 1 esenta rom
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 1 lingura coaja rasa de portocala
  • cativa miezi de nuca intregi
  • 1 ou pentru uns
  • zahar pudra
  • 1 lingura miere
Mod de preparare:
Aluatul:
Punem laptele cu untul cubulete pe foc, pana acesta din urma se topeste.ATENTIE: laptele sa nu il lasati sa se infierbante, cand e untul topit, tragem acest amestec de pe foc.
Ouale le batem spuma cu zaharul.
Drojdia o frecam cu o lingurita zahar pana se dizolva.
Punem faina intr-un lighean.
Adaugam ouale batute si drojdia dizolvata.
Nu uitam de praful de sare, untura, coaja rasa de portocala si zaharul pudra cu pastai de vanilie.
Amestecam bine, apoi incepem sa framantam cu amestecul de lapte-unt.
In momentul in care aluatul devine ca o plastelina si nelipicios nu mai punem lapte.
Mai framantam aluatul, taiem cu un cutit si daca observam ca s-au format niste besicute inseamna ca incetam cu framantatul.
Acoperim cu un prosop curat si il lasam sa creasca la loc cald.
Umplutura:
Intr-un bol punem nuca, zaharul, cacaoa, esenta de rom, zaharul pudra cu pastai de vanilie, coaja rasa de portocala, iar la final picuram cate putin lapte pana obtinem consistenta dorita la umplutura.
Trebuie sa nu fie prea moale, dar nici prea tare sa nu o putem intinde.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul incepem sa preparam cozonacii.
Incingem cuptorul cam la 180 de grade.
Impartim aluatul in doua.
Intindem fiecare bucata in foaie subtire si punem cate jumatate din umplutura.
O intindem uniform cu o spatula si rupem cateva bucatele de miez de nuca peste umplutura.
Rulam fiecare cozonac si ii asezam in tava de chec, care o ungem mai intai cu margarina si punem hartie de copt.
Deasupra fiecarui cozonac infingem cateva bucatele de miez de nuca.
Ii lasam sa mai creasca in tava vreo 15-20 minute, apoi batem oul si cu un pensonas ii ungem.
Introducem tavile in cuptorul incins si ii lasam pana sunt rumeni si copti, cam 50-60 minute maxim.
Cand ii scoatem, pregatim un amestec din miere si cativa stropi de apa si ii ungem.
II acoperim cu un prosop atunci calzi, iar cand s-au racit ii pudram cu zahar.
Sa aveti pofta!