marți, 10 septembrie 2013

Prajitura cu visine si crema de ciocolata

Astazi va aduc o prajitura delicioasa in care jeleul de visine si crema de ciocolata se imbina perfect. Va invit la o feliuta!

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 4 oua
  • 6 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita zahar vanilat
Crema de ciocolata:
  • 130 ml frisca lichida
  • 140 gr ciocolata cu lapte
  • 1 lingurita cu varf cappucino
  • 1 lingurita esenta de rom
Jeleul de visine:
  • 1 borcanel de 300 gr cu visine fara samburi
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura si 1/2 amidon
  • 2 lingurite zahar vanilat
Glazura: 
  • 3 linguri frisca lichida
  • 30-40 gr ciocolata cu lapte
  • 2 linguri de lapte
Mod de preparare:
Mai intai pregatim crema de ciocolata:
Crema poate fi pregatita chiar si cu o seara inainte.
Intr-o cratita, eu de obicei folosesc un ceaunel, punem frisca lichida, ciocolata rupta bucatele si cappucino.
Trasferam totul la foc mic si invartim continuu pana ciocolata se topeste complet, dar nu lasam sa fiarba deloc.
Dam crema la frigider cateva ore pana se intareste.
Cand este bine intarita mixam la viteza potrivita pana devine o spuma, adaugam si esenta de rom ( crema o mixati in momentul in care asamblati prajitura).


Blatul:
Batem albusurile spuma cu un praf de sare, apoi punem zaharul treptat pana obtinem o bezea.
Galbenusurile le frecam cu uleiul si le incorporam peste albusuri.
Adaugam zaharul vanilat si praful de copt.
La final punem faina in ploaie.
Ungem o tava cu margarina si o tapetam cu hartie de copt ( dimensiunea tavii 37 x 24).
Turnam compozitia in tava, o nivelam si o introducem in cuptorul incins.
Reglam o temperatura potrivita si lasam sa se coaca foaia, cam 15 minute dureaza.
Cand este gata o scoatem sa se raceasca apoi o taiem in doua pe latime, doua bucati si nu doua foi.

Jeleul de visine:
Visinele impreuna cu sucul lor, zaharul si zaharul vanilat le punem intr-o cratita pe aragaz la foc mic.
Amestecam continuu pana se topeste tot zaharul.
Amidonul il dizolvam cu 3-4 linguri apa si il punem peste visine.
Lasam sa fiarba pana se ingroasa dar amestecam mereu sa nu se formeze cocoloase.
Asezam prima bucata de blat in tava in care l-am copt ( sau il puteti aseza direct pe un platou).
Il ungem cu jeleul de visine si lasam sa se raceasca.
Cand acesta s-a racit punem crema mixata, o nivelam cu o spatula, iar deasupra punem celalalt blat si apasam usor. Dam putin la rece prajitura.

Glazura:
Frisca lichida, laptele si ciocolata rupta bucatele le punem intr-o craticioara.
Le punem pe foc pana se topeste ciocolata si obtinem glazura.
Scoatem prajitura si o taiem in noua bucati ( sau cate doriti, in functie de cat de mari le taiati).
Cu o lingurita punem glazura pe fiecare bucata in parte.
Sa aveti pofta dragilor!