marți, 3 decembrie 2013

Coronite cu gem si nuca

Mai stiti cornurile cu mere ce vi le-am prezentat acum 1-2 saptamani? Ei bine asa cum v-am zis si atunci m-am indragostit de acel aluat ce se topeste in gura. Asa ca zilele astea am refolosit acea reteta de aluat, cu alta umplutura si am obtinut un desert de post foarte bun si aromat!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 150 ml apa minerala
  • 150 ml ulei
  • 400-450 gr faina
  • 15 gr drojdie
  • 1 lingura zahar
  • un praf de sare
  • 2 lingurite zahar vanilat
  • 50 ml ulei + 3-4 linguri faina
Umplutura:
  • 1 borcan mic gem de prune
  • 11-12 linguri nuca macinata
  • 1 lingurita esenta de rom
  • coaja rasa de lamaie
Pentru uns:
  • 1 lingura miere
  • 1-2 linguri apa rece
  • mac
Mod de preparare:
Aluatul:
Amestecam apa minerala cu uleiul si zaharul vanilat.
Dizolvam drojdia cu zaharul si o adaugam peste lichid.
Intr-un vas cernem faina, o amestecam cu sarea.
Incorporam treptat faina, framantam cu mana pana obtinem un aluat omogen, nelipicios dar usor de lucrat.Punem 50 ml ulei cu faina intr-un ibric, il punem  la foc potrivit pana obtinem o pasta.
Impartim aluatul in doua si intindem doua foi subtiri.
Ungem fiecare foaie cu pasta din ulei si faina, le rulam, le invelim in folie si le dam la frigider pentru 1 ora.
Umplutura:
Gemul il amestecam cu nuca macinata, coaja rasa de lamaie, esenta de rom pana obtinem o pasta.

Dupa ce aluatul a stat la frigider, desfacem fiecare sul si le ungem cu umplutura.


Rulam bine, unim capetele dandu-le forma de cerc.
Ungem o tava cu margarina, o tapetam cu hartie de copt si asezam coronitele.
Cu un cutit le crestam putin, apoi facem un amestec din miere cu putina apa, iar cu un penson le ungem.
Deasupra presaram putin mac.
Introducem tava in cuptorul incins pana coronitele devin usor aurii.

Le scoatem din cuptor, le lasam sa se racoreasca apoi le acoperim cu un prosop curat de bucatarie.
Se servesc simple sau pudrate cu zahar.
Pofta buna!