sâmbătă, 22 februarie 2014

Prajitura Deliciu

O prajitura, asa cum ii zice si titlul, de un mare deliciu. Toate ingredientele se combina perfect si abia asteptam sa treaca seara ca sa o degust... Din partea tuturor a primit un mare WOW!!! Este o prajitura perfecta si pentru sarbatori, zile de nastere daca vreti sa va impresionati musafirii.

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 4 albusuri
  • 1 ou
  • 3 linguri nuca macinata
  • 5 linguri faina
  • 5 linguri zahar
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
Crema:
  • 4 galbenusuri
  • 100 gr zahar
  • 300 ml frisca lichida
  • 5 linguri lapte
  • 1 lingurita amidon
  • coaja rasa de la o portocala
In plus:
  • 250 miez de nuca
  • biscuiti simpli
  • 1 cana cafea preparata
  • 250 gr nutella
  • bombonele pentru decor
Mod de preparare:
Miezul de nuca il tocam marunt cu un cutit.
Intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu hartie de copt punem nuca si o nivelam ( am folosit o tava de 24 pe 37).
Blatul:
Batem toate albusurile spuma, inclusiv cel de la oul ingreg, adaugam un praf de sare, zaharul treptat, galbenusul si praful de copt.
Incorporam usor faina, zaharul cu pastai de vanilie si nuca macinata.
Cu ajutorul unei linguri punem compozitie peste nuca, dar usor sa nu le amestecam, apoi nivelam cu o paleta.
Dam blatul in cuptorul incins, la o temperatura potrivita , circa 20 de minute pana prinde o culoare aurie.

Il scoatem din cuptor cand este gata, il rasturnam fierbinte pe un platou, desprindem hartia de copt si il ungem cu nutella.
Cand s-a racit il dam la frigider.

Crema:
Galbenusurile le frecam cu zaharul, adaugam laptele, amidonul, le transferam pe baie de aburi si amestecam continuu pana obtinem o crema de consistenta unei smantani. Dam deoparte si lasam sa se raceasca.
Frisca lichida o mixam spuma, incorporam amestecul rece de galbenusuri apoi coaja rasa de portocala.

Scoatem blatul din figider, punem jumatate din crema si o nivelam.
Biscuitii ii trecem prin cafea, ii asezam peste crema, iar deasupra venim cu restul de crema.

Decoram cu bombonele sau ce altceva doriti si o dam la rece.
Pofta buna!
Sursa de inspiratie