luni, 7 decembrie 2015

Tocanita de cartofi

Tocanita de cartofi, este una din mancarurile mele preferate inca din copilarie. Atunci mama ne-o pregatea des, acum este prezenta pe masa noastra mai mult in zilele de post, dar tot la fel de mult imi place. Daca am un castravecior murat langa ea sau o salata de rosii vara, mananc cate un castron plin, fara sa ma rasuflu. Da, nu am fost crescuta cu preparate fitoase si scumpe, mai mult cu ceea ce aduceam de la tara, iar aceste preparate simple mi-au ramas in suflet.

Ingrediente:
  • 7-8 cartofi mari
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1/2 ardei kapia
  • 200 gr rosii decojite
  • 1/2 legatura marar verde
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingura plina cu pasta de tomate
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • 1 lingurita busuioc uscat (asta este suplimentar, doar daca va place)
Mod de preparare:
Curatam cartofii, ii taiem cam in 8 bucati pe fiecare, daca sunt mai mari.
Ceapa o curatam, o tocam marunt, morcovul il decojim, il taiem in doua pe lungime apoi feliute.
Ardeiul kapia il facem cubulete, la fel si rosiile decojite.
Intr-o cratita incingem uleiul.
Punem ceapa, morcovul, kapia si le inabusim cam 2-3 minute.
Adaugam cartofii, ii amestecam bine cu legumele, apoi turnam apa cat sa ii acoperim.
Presaram sare, piper si boiaua dulce.
Lasam sa fiarba la foc potrivit.
Cand sunt facuti cam pe jumatate cartofii, punem busuiocul si mararul verde tocat marunt. Tot acum adaugam si rosiile decojite.
Lasam sa fiarba bine, sa scada in functie de cum ne place noua (mai cu zeama, mai groasa, asta este la alegerea fiecaruia), iar la final incorporam pasta de tomata si mai lasam pe foc maxim 2 minute.
Tragem cratita de foc, lasam sa se racoreasca putin.
Se serveste cu muraturi, salata de legume!