joi, 14 ianuarie 2016

Tochitura moldoveneasca

Fiecare are reteta lui de tochitura, fiecare o face altcumva, pune ceva in plus sau in minus, dar gusturile nu se discuta. Eu fac tochitura dupa cum am vazut in familia mea, cand eram copila, taiau bunicii porc si imediat puneau de o tochitura. Ohhhh, era o nebunie pregatita pe ceaun, afara iarna fiind. Fac destul de rar, cam de doua ori pe an, nu mai mult, ca vreau sa ii tin departe de rumeneli si pe ai mei, dar cateodata le fac si cate o pofta din asta "nevinovata"...

Ingrediente:
  • 1 kg ceafa de porc
  • 1 bucatica slaninuta afumata
  • 1 carnat usor afumat de casa
  • 3 catei de usturoi
  • sare
  • piper
  • 1/2 lingurita boia de ardei dulce
Mod de preparare:
Pe aragaz, incingem un tuci.
Taiem cubulete slaninuta, o punem in ceaunul incins, o rumenim pe toate partile si o lasam la foc potrivit sa isi lase din grasime.
Ceafa o spalam, o stergem cu niste servetele si o taiem bucati potrivite.
Punem carnea in ceaun, o rumenim pe toate partile si incepem sa punem apa putin cate putin.

O facem la foc potrivit, acoperita cu un capac si de cate ori scade apa tot mai punem.
Incercam carnea, sa fie patrunsa mai bine de jumatate, portionam carnatul si il adaugam peste.
Amestecam si mai lasam pe foc pana sunt bine facute toate, bineinteles ca in acest timp nu uitam sa turnam apa.
Fiind toate bine patrunse, presaram sare si piper dupa gust, dar si boiaua dulce.

Usturoiul il curatam, il tocam marunt ii dam drumul in ceaun.
Invartim totul, mai lasam pe foc cam 2-3 minute, timp in care rumenim tochitura in grasimea sa, fara a mai pune apa.
Se serveste calda cu mamaliguta, muraturi, o branzica si ce va mai place.
Sa aveti pofta!