marți, 26 aprilie 2016

Tort cu crema de lime si capsuni

Nu as vrea sa spun prea multe cuvinte despre acest tort, decat ca a fost DIVIN! Racoritor, cu fructe proaspete si aromate, este exact ce mi-am dorit sa obtin.
Cu aceasta ocazie particip si la provocarea Cutia misterelor, gazduita in aceasta luna de My kitchen (Laura)...

Ingrediente:
Blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingura coaja rasa de lime
  • un praf de sare
Crema:
  • 400 ml lapte
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri amidon
  • 250 gr capsuni proaspete
  • coaja rasa de la un lime
  • 2 foi de gelatina
  • 200 ml frisca lichida
  • 200 gr smantana de tara
  • 1 lingura zahar pudra
Pentru decor:
  • capsuni
  • frunzulite de menta
  • putina ciocolata topita
  • ornamente floare din zahar
Mod de preparare:
Blatul:
Intr-un bol mixam galbenusurile cu zaharul, apoi si cu uleiul.
Adaugam faina cernuta, praful de copt.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare.
Le incorporam in compozitia de galbenusuri, impreuna cu coaja rasa de lime, amestecand usor cu o paleta.

Tapetam cu hartie de copt o tava rotunda cu diametrul de 26 cm, turnam jumatate din compozitia de blat.
Nivelam, introduceam foaia de blat in cuptor pentru 10 minute, la o temperatura potrivita.
Coacem si a doua foaie, apoi le lasam sa se raceasca.

Crema:
Intr-o cratita mai groasa amestecam laptele cu zaharul si amidonul.
Amestecam pana amidonul este complet dizolvat, apoi trasferam pe foc, focul sa fie potrivit.
Amestecam continuu cu un tel, pana crema se ingroasa ca o budinca.
O luam de pe foc, o acoperim cu folie si o lasam sa se raceasca.
Frisca lichida si smantana, ambele reci, le mixam spuma, adaugand si zaharul pudra.
Peste crema fiarta rece, punem 4 linguri pline cu frisca batuta, amestecam usor. Restul de frisca o punem la frigider.
Capsunile le spalam bine, indepartam coditele si le taiem bucati potrivite.
Foile de gelatina le punem la hidratat 10 minute, in apa rece.
Dupa acest timp le scurgem, le punem pe baie de aburi pana se topesc.
Punem peste crema de mai sus gelatina topita, capsunile si amestecam bine cu o paleta.

Tapetam tava in care am copt blatul cu folie alimentara, asezam primul blat, punem crema si o nivelam.
Punem al doilea blat, presam usor cu mainile si il dam la rece 3-4 ore.
Dupa acest timp scoatem tortul, il asezam pe un platou.
Il imbracam in frisca, pe centru punem capsuni intregi, iar pe margini frunzulite de menta si decoruri floricele din zahar.
Pe marginea tortului punem cu lingurita, din loc in loc, putin ciocolata topita, lasand-o sa se scurga in jos. Mai punem putina ciocolata si pe capsuni.
Dam tortul la rece 1-2 ore, apoi este numai bun de servit.
Pofta buna!
PS: Daca doriti si daca va place crema sa fie mai ferma, atunci puneti 1-2 foi de gelatina in plus.
Eu consider ca a fost perfecta asa, cremoasa, se taia foarte bine cu cutitul fara a curge deloc.